Εκτύπωση

Ομιλία κ. ΔΡΟΥΛΙΑ 14.2.2017

Ένωση Συνταξιούχων Ασφαλιστών

 Αγίου Κωνσταντίνου  39 (όροφος 2ος)

 104 37 Αθήνα

 E- mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

Αθήνα, 14/2/17

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 Καλή σας ημέρα. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας και ευχόμαστε σε όλους σας  καλή χρονιά με υγεία.

Βρεθήκαμε προ περιέργου συνδικαλιστικού φαινομένου το ΤΕΑΕΑΠΑΕ , ένα Ταμείο για το οποίο αγωνίστηκαν τρεις φορείς για την ίδρυσή του  με προεξάρχουσα τη δυναμική προσπάθεια της ΟΑΣΕ, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών και της Ένωσης Συνταξιούχων Ασφαλιστικών Υπαλλήλων και Ασφαλιστών, μέλη των οποίων αποτελούν το Διοικητικό του Συμβούλιο, να καλεί προς ενημέρωση τα μέλη ενός σωματείου και συγκεκριμένα του σωματείου μας.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Αυτή η πρωτόγνωρη ασεβής και αδικαιολόγητη δραστηριότητα του Ταμείου και μάλιστα χωρίς απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, η οποία σκοπό προφανώς είχε την υποβάθμιση της Ένωσής μας, αν όχι την απαξίωσή της και ενώ βρισκόμαστε σε διαδικασία οργάνωσης της ενημέρωσης σας, μας ανάγκασε να διαμαρτυρηθούμε στο άκουσμα αυτής της ενημέρωσης και άμεσα προχωρήσαμε στη σημερινή μας συνάντηση, ενώ η δική τους πρόσκληση έχει προγραμματιστεί για τις 16/2/17.

 

Η Ένωσή μας που ξεπέρασε τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, σκοπό, στόχο και υποχρέωση έχει να φροντίζει στο βαθμό που μπορεί να υποστηρίζει τα δίκαια των μελών της, η εισφορά των οποίων την κρατά στη ζωή και είναι ανάγκη να θέσουν ως υπέρτατο καθήκον τη στήριξη της Ένωσης συνάδελφοι που θα αναλάβουν τη διοίκηση μετά τις προσεχείς εκλογές.

 

Δεν είναι δυνατόν οι εκπρόσωποί σας να επιτρέπουν σε οποιονδήποτε τρίτο να ασκεί αυτές τις καταστατικές υποχρεώσεις όπως το σοβαρό αυτό θέμα της μείωσης των συντάξεων μας, πρέπει εμείς οι ίδιοι να φροντίσουμε για τα συμφέροντά μας.

 

Πάντοτε στις συναντήσεις  μας καλούσαμε την ΟΑΣΕ , την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και το Ταμείο να λειτουργούν μαζί μας εποικοδομητικά για το καλό των συνταξιούχων, των άλλοτε συναδέλφων ασφαλιστικών υπαλλήλων που και σήμερα είναι ενεργοί πολίτες αφού εκεί που είναι είμεθα και εδώ που είμεθα θα έλθουν.

 

Εμείς εκτιμούμε και τιμούμε τις προσπάθειες και τις δραστηριότητες της ΟΑΣΕ, το ενδιαφέρον της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για τη στήριξη ενός πρωτότυπου επαγγελματικού ταμείου καθώς και τη Διοίκηση του Ταμείου που το αποτελούν κατά πλειοψηφία η διοίκηση της ΟΑΣΕ μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών και δύο εκπρόσωποι μας.

 

Απαιτούμε και έχουμε ανάγκη μιας καλής συνεργασίας αφού μαζί με τους εργαζόμενους, στόχος μας πρέπει να είναι η πρόοδος και ας μη ξεχνάμε, μη διαφεύγει από το μυαλό κανενός ότι την ανακεφαλοποίηση του Ταμείου την υπηρετούν οι εισφορές των συνταξιούχων αφού οι εργαζόμενοι για αυτή την ιστορία της ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν ουδεμία συμμετοχή.

 

Είναι βέβαιο ότι δεν θα υποστούμε άλλες περικοπές, εάν η Πατρίδα μας και οι οικονομία θα βρίσκεται σε ήρεμη πορεία, η Διοίκηση  του Ταμείου λειτουργεί κατά τα άλλα άριστα: Λέω κατά τα άλλα καθότι δεν είναι δική τους υποχρέωση να ενημερώνουν μέλη σωματείων αφού αυτό αποτελεί περίεργη πρωτοτυπία. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι και δεν πανηγυρίζουμε για τη μείωση και πάλι των συντάξεων μας , είμαστε όμως ικανοποιημένοι διότι βρέθηκε η καλύτερη δυνατή λύση.

 

Αυτός ήταν ο λόγος επίσπευσης αυτής της ενημέρωσης που είναι συνέχεια της συνάντησής μας τον Ιούνιο 2016.

 

Τον Ιούνιο ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ μας παρουσίασε τη πρόταση των εργοδοτών για το Επικουρικό. Στη συνάντηση αυτή δόθηκε η δυνατότητα για μια δημόσια συζήτηση και με τον Πρόεδρο της ΟΑΣΕ επί της πρότασης.

Πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα αλλά και αποκαλυπτική συζήτηση. 

Τους ζητήσαμε να συνεχιστεί ο διάλογος και να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο.

Οι βάσεις που θέσαμε για την συνέχεια της συζήτησης ήταν

  • Το οικονομικό μέρος της πρότασης αποτελούσε μια καλή βάση συμφωνίας
  • Η εισφορά (11%) για τα πρώτα 10 χρόνια έπρεπε να βελτιωθεί.
  • Να ορισθεί από την αρχή και η πλήρης εισφορά για το μετά τα 10 χρόνια. Η πρόταση προέβλεπε σε εισφορά 3,5% και ότι προς το τέλος της δεκαετίας θα συμφωνούσαμε το επιπλέον ποσό.

Διατυπώσαμε εκ νέου τις απόψεις μας για

1)     Την ανάγκη δημιουργίας ατομικών μερίδων

2)     Την ανάγκη οι αποφάσεις για σημαντικές επενδύσεις να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία

3)     Επίσης ότι κανείς από τους εταίρους στο Επικουρικό δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ και ότι πρέπει να εκπροσωπούνται και οι διαμεσολαβούντες.

Γνωρίζαμε όλοι μας ότι θα υπήρχε μείωση των συντάξεων.

Κανείς δεν είναι ευτυχής με τη μείωση. Είμαστε όμως πραγματιστές και λογικοί. Γνωρίζουμε τις επικρατούσες συνθήκες.

Νίκη είναι η μικρότερη δυνατή μείωση μαζί με την εγγύηση ότι εκεί θα σταματήσει το κακό.    

Μετά από 8 περίπου μήνες υπήρξε συμφωνία ΕΑΕΕ και ΟΑΣΕ.

Είμαστε σήμερα εδώ να σας την αναλύσουμε.

Να σας ενημερώσουμε για τη στάση και τις ενέργειές μας στο διάστημα αυτό.

 Να επισημάνουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτή θα πετύχει και σταματήσουν οι μειώσεις των συντάξεών μας.

Το ΔΣ της Ένωσης Συνταξιούχων ενέκρινε ήδη τη συμφωνία. Μια συμφωνία στο πνεύμα της συνέλευσης μας τον Ιούνιο. Δεν μπορούσε να περιμένει τη Γενική Συνέλευση.  Ο χρόνος ήταν κρίσιμος. Ήδη, ομόφωνα αποφασίστηκε και η χρηματοδότηση κατασκηνώσεων για τις οποίες παλαιότερα τα σχόλια ήταν ότι δεν ενέκριναν τη δαπάνη αυτή οι συνταξιούχοι.

Αναμένουμε σήμερα και την δική σας συναίνεση ότι πράξαμε ορθά.

Είμαστε σήμερα εδώ για όλους αυτούς τους λόγους, ως πρώτο βήμα μιας ενημέρωσης που θα συνεχίσουμε στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Πάτρα, διότι εκεί έχουν μικρότερη ενημέρωση από εμάς εδώ στην Αθήνα.

Είμαστε σήμερα εδώ και για ένα ακόμη λόγο.

Να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην ΟΑΣΕ και την ΕΑΕΕ για τη σημερινή συμφωνία.

Σήμερα και τα 3 μέρη είμαστε πλέον από την ίδια πλευρά. Αυτή της λογικής και της συναίνεσης. Αυτή της διατήρησης αλλά και ενίσχυσης του Επικουρικού μας.

Τον Ιούνιο ζητούσαμε μετ΄ επιτάσεως αυτό. Δεν μας ενδιέφερε η άγονη τοποθέτηση με την πλευρά της ΟΑΣΕ ή της ΕΑΕΕ. Δεν είχε καμία αξία.

Δεν ψάχνουμε για νικητές και μη. Ψάχνουμε τρόπους διασφάλισης της σύνταξής μας.

Πως φτάσαμε έως εδώ ;

Δεν φτάσαμε όμως εύκολα έως εδώ.

Τον Ιούλιο 2016 η διοίκηση του Επικουρικού με τη πλειοψηφία μόνο της ΟΑΣΕ αποφάσισε την αποστολή προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, αναλογιστικής μελέτης που προέβλεπε μηδενική εισφορά των εργοδοτών και αυτό οδηγούσε σε μειώσεις συντάξεων 40% περίπου, κατανεμημένο σε 3 χρόνια.

Αντιδράσαμε δυστυχώς με εξώδικη διαμαρτυρία προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Ότι δεν έπρεπε να κάνει δεκτή τη μελέτη.

Ο λόγος ήταν απλός. Δεν μπορείς να κάνεις υπολογισμούς με εισφορά 0% όταν την ίδια στιγμή έχεις στα χέρια σου επίσημη πρόταση για εισφορά περί το 11%.

Η κοστολόγηση

Στη συνάντηση του Ιουνίου ρωτήσαμε τον Πρόεδρο του Ταμείου αν είχε κοστολογηθεί η πρόταση της ΕΑΕΕ. Η απάντηση δεν ήταν σαφής. Μίλησε για μειώσεις συντάξεων πάνω από 20%.

Αμέσως τα μέλη μας στο ΔΣ του Επικουρικού ζήτησαν να υπάρχει αναλογιστική μελέτη στο πνεύμα της πρότασης της ΕΑΕΕ. Δηλαδή 11% για τα πρώτα 10 χρόνια και 7% για τα επόμενα.

Η μελέτη έδειξε μείωση των συντάξεων κατά΄14% που φυσικά απέχει πολύ από το 20% που ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της ΟΑΣΕ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η ΕΑΕΕ ανακοίνωσε στα μέλη της :

1)     ότι η ΟΑΣΕ δεν έδωσε απάντηση επί της πρότασής της. Υπήρχε κάποια καταληκτική ημερομηνία

2)     ότι προχωρά άμεσα η διαδικασία για την ίδρυση νέου Επαγγελματικού Ταμείου. Αυτό προέβλεπε η πρόταση της ΕΑΕΕ αν δεν υπήρχε συμφωνία με την ΟΑΣΕ.

Οι επαφές και οι ανησυχίες μας

Συναντηθήκαμε 3 φορές με την ΕΑΕΕ, πριν κι μετά το προαναφερθέν. Τους ζητήσαμε :

1)     Να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την ΟΑΣΕ, που είχαν ήδη τελματώσει

2)     Να μην προχωρήσουν στην ίδρυση του νέου Επαγγελματικού Ταμείου, έστω και αν προβλεπόταν ειδική εισφορά υπέρ συνταξιούχων, 3% για 10 χρόνια

Τους επόμενους μήνες δεν είχαμε ενθαρρυντικά σημάδια για μια ομαλή κατάληξη των συζητήσεων.

Η καθυστέρηση αυτή μας προκαλούσε έντονη ανησυχία για τους ακόλουθους λόγους :

1)     Το έτος τελείωνε, δεν υπήρχε συμφωνία, οι εταιρίες θα έκλειναν τους ισολογισμούς τους χωρίς πρόβλεψη για καταβολή εισφορών για το 2016. Το Επικουρικό θα έχανε χρήματα.

2)     Το πολιτικό κλίμα ήταν βαρύ. Τα δημοσιεύματα για εκλογές ήταν και είναι συχνά. Αν προκηρύσσονταν εκλογές ποιος υπουργός θα υπέγραφε την αναγκαία καταστατική αλλαγή. Η καταστατική αλλαγή έγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και από το Γενικό Συμβούλιο του Επικουρικού και ελπίζουμε να υπογραφεί σύντομα από τον Υπουργό.

3)     Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα στον τύπο για τις υψηλές εισφορές των εργοδοτών σε σύγκριση με αυτές άλλων επικουρικών.  

4)     Θα αρχίζαμε πλέον το 2017 με μεγαλύτερες μειώσεις (μέρος του 40%)    

Πιστεύω ότι πορευτήκαμε με σύνεση όλο αυτό το διάστημα και οι ενέργειες και παρεμβάσεις μας, επίσημες και ανεπίσημες, ήταν εξαιρετικά προσεχτικές.

Τέλος καλό όλα καλά. Τέλος καλό αλλά ψυχοβγαλτικό.

Ο Γενικός Γραμματέας θα σας αναλύσει τη συμφωνία και στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να τη συζητήσουμε. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που μας βοήθησαν. Καλή μας συνέχεια. 

             

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΟΥΛΙΑΣ

Πρόεδρος Δ.Σ.