Εκτύπωση

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (20-6-2017)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

Αγίου Κωνσταντίνου 39, 104 37 ΑΘΗΝΑ

Τηλ./fax  210 5242662

www.esasf.gr , e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  (20-6-2017)

 

Αγαπητή συναδέλφισσα,

Αγαπητέ συνάδελφε,

 

Έχεις στα χέρια σου το πρώτο ενημερωτικό σημείωμα της Ένωσης Συνταξιούχων μετά τις πρόσφατες εκλογές. Αναφέρεται στα όργανα που εκλέχτηκαν και στο θέμα της συμμετοχής του Επικουρικού Ταμείου μας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.

Μαζί με τους χαιρετισμούς μας, σου ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

  1. Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ένωσή μας

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας είναι : 

Πρόεδρος                   :  Γρηγόρης  Νικήτας

Αντιπρόεδρος             :  Άγγελος  Νικολάου

Γεν. Γραμματέας         :  Βάϊος  Ντίνας

Ταμίας και  Έφορος    : Γιάννης  Κανδυλιώτης

Μέλη                           : Παναγιώτης  Αγιασματζής, Κατερίνα  Παναγιωτοπούλου

                                      Δημήτρης  Φλεβάρης

 

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι :

Αλέκος  Πούλος, Ευαγγελία Τριανταφύλλου, Μιχάλης Φαρμάκης

 

Στην Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας εκλέχθηκαν ως εκπρόσωποι οι : Ευαγγελία Τριανταφύλλου και Ολυμπία Αγγελή

                              

  1. 2.    Η Ένωση Συνταξιούχων Ασφαλιστικών Υπαλλήλων και Ασφαλιστών για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

 

Το γεγονός

Το Επικουρικό μας Ταμείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με 4,8 εκ. ευρώ.

 

Το χθες

Το Δεκέμβριο 2015 το ΔΣ του Επικουρικού Ταμείου μας αποφάσισε με την ισχνή πλειοψηφία των 5 στα 9 μέλη του την συμμετοχή του Ταμείου στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.. Με την απόφαση αυτή το Ταμείο καθίστατο στρατηγικός επενδυτής της Τράπεζας με συμμετοχή στο 38% του κεφαλαίου της. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχε με 3,5 εκ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και με 3,5 εκ. ευρώ στην αγορά ομολόγου της Τράπεζας.

Η Ένωση Συνταξιούχων ήταν αρνητική στην είσοδο του Ταμείου ως στρατηγικού επενδυτή στην Τράπεζα. Θεωρούσε ότι η συγκεκριμένη μορφή επένδυσης σε συνδυασμό με την τότε κατάσταση της Τράπεζας και το οικονομικό περιβάλλον δεν ήταν συμβατά με το συντηρητικό επενδυτικό προφίλ που όφειλε να χαρακτηρίζει το Ταμείο μας.         

 

Το σήμερα

Σε πολύ μικρό διάστημα η Τράπεζα ευρίσκεται στην ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά 12 εκ. ευρώ. Μέρος της αύξησης (4,5 εκ. ευρώ)  αποτελεί απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ικανοποίηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και το υπόλοιπο (7,5 εκ. ευρώ) το ζητά η ίδια η Τράπεζα Ηπείρου για την απόκτηση πανελλαδικής άδειας λειτουργίας  (κατάστημα στην Αθήνα) και την ανάπτυξή της.

Το ταμείο μας για να διατηρήσει τη σημερινή συμμετοχή του (38%) στη τράπεζα, θα συμμετέχει στην ΑΜΚ με 4,8 εκ. ευρώ. Εδώ επανέρχονται οι αρχικές μας ανησυχίες για την ανάγκη συνεχών ΑΜΚ. Ευχόμαστε να διαψευστούν. Ανεξάρτητα όμως των αρχικών αντιρρήσεων και επιφυλάξεών μας, σήμερα οφείλουμε να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση.

 

Η απόφασή μας

Η συμμετοχή του Επικουρικού στην Τράπεζα αποτελεί πλέον σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου μας το οποίο πρέπει να το προστατεύσουμε και να το ενισχύσουμε. Ως εκ τούτου συμφωνούμε στην συμμετοχή μας στην ΑΜΚ.

Στρατηγικά δεν επιθυμούμε μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το σημερινό. Είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό συμμετοχής, τόσο μεγαλύτερες οι δυσκολίες αλλαγής επενδυτικής πολιτικής ή και ακόμη αποχώρησης από την συγκεκριμένη επένδυση με συμφέροντες όρους. 

 

Το αύριο

Η Τράπεζα μετά την ΑΜΚ και την απόκτηση πανελλαδικής άδειας λειτουργίας, ακολουθώντας το επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση των μεριδιούχων (με τη σύμφωνη γνώμη της ΤτΕ),  μεταφέρεται σε άλλη τραπεζική κατηγορία. Μεγαλύτερα μεγέθη κεφαλαίων, μεγαλύτερο πλήθος πελατών, πιο σύνθετα προϊόντα, μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Όλα αυτά απαιτούν ισχυρότερη και πλέον επαγγελματική στα τραπεζικά διοικητική ομάδα. Αυτό αφορά τόσο στη διοίκησή της ,όσο και στα ανώτερα στελέχη της.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου θα πρέπει να έχουν συχνή ενημέρωση για τη πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου, όχι μόνο μέσω των εκπροσώπων του Ταμείου στην Τράπεζα, αλλά και με απευθείας ενημέρωση τους από στελέχη της Τράπεζας.

 

Σημαντική επισήμανση

Άλλο ένα θέμα που πρέπει να προσεχθεί είναι το κάλεσμα όχι μόνο των σημερινών μεριδιούχων για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ αλλά και η προσέλκυση νέων μεριδιούχων. Αυτό το έργο πρέπει να ανατεθεί με επίσημο τρόπο σε κατάλληλα πρόσωπα ή εταιρείες. Σε περίπτωση που η ΑΜΚ δεν είναι επιτυχής θα τεθεί θέμα αύξησης της δικής μας συμμετοχής. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

 

 

Θέλουμε να σε ενημερώνουμε τακτικά. Συμπληρώνουμε το αρχείο μας.

Στείλε μας e-mail και ονοματεπώνυμo στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στείλε μας με μήνυμα τον αριθμό κινητού σου στο 6987473344

Σε ευχαριστούμε.