Εκτύπωση

ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (30-10-17)

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  (30-10-2017)

Αγαπητή συναδέλφισσα,

Αγαπητέ συνάδελφε,

 

Θέλουμε να σε ενημερώσουμε για δύο θέματα που αναφέρονται συχνά στα μέσα ενημέρωσης και αποτελούν αντικείμενο των μεταξύ μας συζητήσεων. Την αντισυνταγματικότητα της παρακράτησης Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τον εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού παρακράτησης της εισφοράς (4% αρχικά, 6% στη συνέχεια) υπέρ ΕΟΠΥΥ.

 Επιθυμία και υποχρέωσή μας είναι να σε ενημερώνουμε για τα κοινά μας θέματα και θα το κάνουμε. Το κόστος όμως της αποστολής 6.500 περίπου επιστολών σε τακτική βάση είναι μεγάλο και πέραν των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Μπορείς να έχεις επίκαιρη ενημέρωση από τον ιστότοπο της Ένωσης (www.esasf.gr ενότητα ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ). Ζήτησε από κάποιον που έχει πρόσβαση να τον παρακολουθεί κατά διαστήματα. Στείλε μας email ή κινητό, δικό σου ή άλλου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να λαμβάνεις τα μηνύματά μας.

 

Α. ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τι είναι και πως υπολογίζεται

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται μηνιαία από τη σύνταξή μας και υπολογίζεται στο συνολικό ακαθάριστο ποσό αυτής, αφού αφαιρεθούν τα οικογενειακά επιδόματα .

Οι κρατήσεις είναι κλιμακωτές από 3% για ποσά άνω των 1.400 ευρώ έως 14% για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ.

Στο μηνιαίο «ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων» (ηλεκτρονικό πλέον, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ) θα την βρείτε ως «ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ».

 

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι (α) η εισφορά είναι αντισυνταγματική και (β) όσοι δεν είχαν κάνει προσφυγή στα δικαστήρια μέχρι την δημοσίευση της απόφασης (Φεβρουάριος 2017), δεν μπορούν πλέον να διεκδικήσουν χρήματα για το προηγούμενο διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών αφορά τις κρατήσεις για το διάστημα από 10-2-2017 και μετά. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν καλύπτουν και τις όμοιες περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν προσέφυγαν.

 Οι αποφάσεις αυτές αφορούν και τους συνταξιούχους ΙΚΑ, π. ΤΑΠΕ, π. ΤΑΥΣΟ και των οποίων η μικτή κύρια σύνταξη  υπερβαίνει το ποσό των € 1400.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Σύμφωνα με τη γνώμη των νομικών υπάρχουν δύο βήματα. Είναι στην απόφαση  του κάθε ενός μας να προχωρήσει και στα δύο, στο ένα ή σε κανένα όπως επίσης και το πότε. Ο καθένας από όσους επλήγησαν από τις παραπάνω διατάξεις θα το κρίνει μόνος του.

Βήμα 1ο : Να υποβληθεί από τον συνταξιούχο προς τον ΕΦΚΑ (της περιοχής του) αίτηση για διακοπή της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και επιστροφής των παρακρατηθέντων χρημάτων (επισυνάπτεται σχέδιο).

Σχόλιο : Η  εκτίμησή μας είναι ότι ο ΕΦΚΑ (π. ΙΚΑ), παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις αρμοδίων περί του αντιθέτου και παρά την υποβολή αιτήσεων επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών, δεν θα πράξει τα δέοντα. Οι μαζικές καταθέσεις αιτήσεων λειτουργούν ως πίεση.

Βήμα 2ο :  Προσφυγή στα δικαστήρια. Επιδίωξη είναι να σου επιστραφούν τα  χρήματα που σου παρακράτησαν από 10/2/2017 και εφεξής και να σταματήσει η περαιτέρω κράτηση της εισφοράς.

Σημείωση : Ο ενδιαφερόμενος προσφεύγει  ατομικά. Διεκδικεί το συγκεκριμένο ποσό χρημάτων της περίπτωσής του. Η Ένωση Συνταξιούχων δεν μπορεί κατά συνέπεια να προσφύγει. Επίσης δεν θα σας υποδείξει δικηγόρο. Ο ενδιαφερόμενος συνάπτει εργολαβικό δίκης με το δικηγόρο της επιλογής του.

 

Β. ΚΡΑΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΕΟΠΥΥ

 

Το χρονικό διάστημα  από την 01-11-2011 έως 30-06-2016 η κράτηση υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ) υπολογιζόταν εσφαλμένα επί του αρχικού (ονομαστικού) ποσού της σύνταξης και όχι όπως θα έπρεπε επί του καταβαλλόμενου. Δηλαδή επί του ποσού που προέκυπτε μετά την αφαίρεση των λεγόμενων «μνημονιακών» κρατήσεων. Η πράξη αυτή διορθώθηκε από τον Ιούλιο 2016.

Τα χρήματα κρατήθηκαν από λάθος των υπηρεσιών και πρέπει να επιστραφούν. Οι Ενώσεις συνταξιούχων ζήτησαν τη συνδρομή του Συνήγορου του Πολίτη ο οποίος με τη σειρά του πίεσε τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προκειμένου να υπάρξει από την πλευρά τους ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των ποσών που παρανόμως παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις μας. Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε σχετική εγκύκλιο (1368091/17.10.2017)  σύμφωνα με την οποία  η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει κατά την καταβολή της σύνταξης του Δεκεμβρίου 2017.

Μετά την πρόσφατη αυτή εξέλιξη εκτιμούμε ότι δεν συντρέχουν, προς το παρόν λόγοι, για κάποια ενέργεια εκ μέρους σου.