Εκτύπωση

Υπολογισμός Αναδρομικών

Υπολογισμός των αναδρομικών της κύριας σύνταξης

Αναζήτησε μέσω του ΕΦΚΑ (δες πιο κάτω πως) το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξής σου, οποιουδήποτε μήνα του 2019. Στην αριστερή πλευρά του ενημερωτικού εμφανίζεται ο υπολογισμός της παλαιάς σύνταξης. Εκεί είναι σημειωμένες αναλυτικά όλες οι κρατήσεις.

Τα ποσά που θα σου επιστραφούν είναι αυτά των νόμων 4051/12 και 4093/12, αφού προηγηθεί  κράτηση 6% για υγεία. Άθροισε τα ποσά αυτά και  αφαίρεσε το 6%. Στην συνέχεια πολλαπλασίασε το αποτέλεσμα επί τους 11 μήνες.

Αυτό ως γενικός κανόνας. Αυτοί που όλους ή κάποιους από τους 11 μήνες (7/2015-6/2016) ήταν κάτω των 60 ετών και το 2019 άνω των 60 ετών θα πρέπει να συμβουλευτούν τα ενημερωτικά των τότε μηνών διότι προηγείτο κράτηση λόγω ηλικίας.      

Σε κάποιους δεν έγιναν οι κρατήσεις αυτές, οπότε δεν τίθεται θέμα επιστροφής χρημάτων. Αυτό συμβαίνει στη περίπτωση που το μικτό ποσό της σύνταξης είναι ως 1000 ευρώ.

Με τη καταβολή των χρημάτων δεν θα κρατηθεί φόρος. Αυτό θα γίνει το 2021 με την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων για τα έτη 2015 και 2016.   

Υπενθύμιση : Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις δεν αφορά την επικουρική μας σύνταξη. Δεν υπήρχαν στο Επικουρικό μας οι κρατήσεις αυτές.

 

Πως θα βρεις το μηνιαίο ενημερωτικό της σύνταξης

Στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) κύλισε την οθόνη και στο δεξιό μέρος στην ενότητα «συνταξιούχοι» και επίλεξε «εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος». Κύλισε την οθόνη μέχρι τα «Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων από 01/01/2019» και πάτησε στο «είσοδος στην υπηρεσία». Στη συνέχεια προχώρησε με τους κωδικούς σου στο taxisnet, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν.